Ukrajinské pirohy

Plněné pirožky jsem zatím ochutnala jen v Polsku a byla to veliká dobrota! Teď jsem dostala recept od paní Aloisie Vrbové, která má muže původem z Ukrajiny a proto se naučila vařit mu také jeho oblíbená jídla z dětství, třeba pirohy.

Těsto:

500 g polohrubé mouky

1 vejce

sůl, pepř

voda – množství podle potřeby

Náplň:

tvaroh

sůl, pepř

zelí

Nejprve si uděláme pevné těsto z půl kila mouky, jednoho vejce, soli a vody – podobně jako na nudle a vyválíme ho. Čím je naplnit nám prozradí kuchařka, která si na pirohy zavzpomínala: „Bylo to z nudlového těsta, půllitrovým hrnkem se vykrájely kola a naplnily se slaným a opepřeným tvarohem. Pirohy se přehnuly a stiskly a vařily ve slané vodě, ne moc dlouho. Další možná náplň je ze zelí, pokud vám zbude zelí z předchozího oběda, tak zase se jím naplní to těsto, přehne, stiskne a uvaří. Na talíři se pak pirohy polévají rozškvařenou slaninou.“

Už jen když poslouchám ty náplně, mám na pirohy chuť, a tak je docela určitě zkusím. Důležité je mít dobrou slaninu a zelí.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.