Ukrajinské pirohy

Plněné pirožky jsem zatím ochutnala jen v Polsku a byla to veliká dobrota! Teď jsem dostala recept od paní Aloisie Vrbové, která má muže původem z Ukrajiny a proto se naučila vařit mu také jeho oblíbená jídla z dětství, třeba pirohy.

Těsto:

500 g polohrubé mouky

1 vejce

sůl, pepř

voda – množství podle potřeby

Náplň:

tvaroh

sůl, pepř

zelí

Nejprve si uděláme pevné těsto z půl kila mouky, jednoho vejce, soli a vody – podobně jako na nudle a vyválíme ho. Čím je naplnit nám prozradí kuchařka, která si na pirohy zavzpomínala: „Bylo to z nudlového těsta, půllitrovým hrnkem se vykrájely kola a naplnily se slaným a opepřeným tvarohem. Pirohy se přehnuly a stiskly a vařily ve slané vodě, ne moc dlouho. Další možná náplň je ze zelí, pokud vám zbude zelí z předchozího oběda, tak zase se jím naplní to těsto, přehne, stiskne a uvaří. Na talíři se pak pirohy polévají rozškvařenou slaninou.“

Už jen když poslouchám ty náplně, mám na pirohy chuť, a tak je docela určitě zkusím. Důležité je mít dobrou slaninu a zelí.

autor: dak