Ukrajinské pirohy
Plněné pirožky jsem zatím ochutnala jen v Polsku a byla to veliká dobrota! Teď jsem dostala recept od paní Aloisie Vrbové, která má muže původem z Ukrajiny a proto se naučila vařit mu také jeho oblíbená jídla z dětství, třeba pirohy.
Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl, pepř
voda – množství podle potřeby
Náplň:
tvaroh
sůl, pepř
zelí
Nejprve si uděláme pevné těsto z půl kila mouky, jednoho vejce, soli a vody – podobně jako na nudle a vyválíme ho. Čím je naplnit nám prozradí kuchařka, která si na pirohy zavzpomínala: „Bylo to z nudlového těsta, půllitrovým hrnkem se vykrájely kola a naplnily se slaným a opepřeným tvarohem. Pirohy se přehnuly a stiskly a vařily ve slané vodě, ne moc dlouho. Další možná náplň je ze zelí, pokud vám zbude zelí z předchozího oběda, tak zase se jím naplní to těsto, přehne, stiskne a uvaří. Na talíři se pak pirohy polévají rozškvařenou slaninou.“
Už jen když poslouchám ty náplně, mám na pirohy chuť, a tak je docela určitě zkusím. Důležité je mít dobrou slaninu a zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.