Ukrajinské pirohy
Plněné pirožky jsem zatím ochutnala jen v Polsku a byla to veliká dobrota! Teď jsem dostala recept od paní Aloisie Vrbové, která má muže původem z Ukrajiny a proto se naučila vařit mu také jeho oblíbená jídla z dětství, třeba pirohy.
Těsto:
500 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl, pepř
voda – množství podle potřeby
Náplň:
tvaroh
sůl, pepř
zelí
Nejprve si uděláme pevné těsto z půl kila mouky, jednoho vejce, soli a vody – podobně jako na nudle a vyválíme ho. Čím je naplnit nám prozradí kuchařka, která si na pirohy zavzpomínala: „Bylo to z nudlového těsta, půllitrovým hrnkem se vykrájely kola a naplnily se slaným a opepřeným tvarohem. Pirohy se přehnuly a stiskly a vařily ve slané vodě, ne moc dlouho. Další možná náplň je ze zelí, pokud vám zbude zelí z předchozího oběda, tak zase se jím naplní to těsto, přehne, stiskne a uvaří. Na talíři se pak pirohy polévají rozškvařenou slaninou.“
Už jen když poslouchám ty náplně, mám na pirohy chuť, a tak je docela určitě zkusím. Důležité je mít dobrou slaninu a zelí.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.