U Nováků má každý své práce dost. Dvakrát za měsíc se ale rodina sejde u lisování olejů ze semínek

21. listopad 2019

Ve zvenku zcela běžném venkovském statku v Jívoví na Žďársku uvnitř najdeme i malou domácí lisovnu olejů.

Václav Novák část stodoly před časem zmodernizoval a upravil na lisovnu olejů. Většinu místnosti zabírá velký šnekový lis, který právě lisuje lněné semínko. Olej se oddělí od pevné části – pokrutiny. Ta je plná vlákniny, a proto se přidává do jiných výrobků, třeba kaší. Právě na popud bratra Václava Nováka, který kaše vyrábí, se rodina rozhodla se do lisování olejů pustit, a pokrutinu mu poskytnout.

Je to náročnější, než jsme si mysleli

Oleje rodina lisuje buď jednou týdně menší množství, aby zůstaly čerstvé, nebo když je odbyt, lisuje se jednou za čtrnáct dní dlouho a hodně, přestože každý člen rodiny má i svou další práci. Václav Novák je soukromý zemědělec, jeho žena pracuje v novoměstské nemocnici a dcery studují.

Ze stodoly

Eliška už studia dokončila, a protože ji baví komunikace s lidmi, chtěla by pokračovat v marketingu, Kristýna studuje divadelní vědu a sociologii. Je také autorkou internetových stránek značky Ze stodoly. „Díky tomu, že sleduji sociální sítě, tak mám trochu představu, co by se lidem mohlo líbit,“ usmívá se a tatínek Václav se smíchem dodává: „To je právě ta výhoda mezigenerační spolupráce, protože třeba mě sociální sítě úplně minuly.“

Kromě lnu Novákovi lisují i olej makový nebo řepkový. „Zvlášť řepkový olej je vynikající a svými vlastnostmi se podobá olivovému oleji,“ chválí jej Václav Novák. Oleje potřebují minimální kontakt se vzduchem a umístění v temnu a chladnu, část stodoly je proto přestavěná na velkou lednici. Děvčata také lahvičky s oleji pomáhají balit do krabiček nebo dárkových balení.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.