Tři kočky jsme koupili s chalupou, další přišly. Chytají myši i potkany

Bývaly časy, kdy v každé chalupě byla kočka, která měla na starosti chytat myši. Dnes je také koček všude dost, ale hodně jich polehává v obývácích na gaučích, mají vyšlechtěné kožíšky a jejich majitelé s nimi objíždějí výstavy krásy. Jsou ještě vůbec někde obyčejné kočky? To víte, že ano. Našly jsme je na statku Štěpánky Matějkové v Nové Bukové na Pelhřimovsku.

Štěpánka Matějková se narodila ve městě, ale na venkov ji to pořád táhlo. A tak si k narozeninám dala dárek, chalupu v Nové Bukové na Vysočině. Založila tam Statek u zvířátek, který opravdu dělá čest svému jménu. Své výběhy tam mají koně, krávy, ovce, kozy, prasata, nechybí slepice, králíci, psi a v neposlední řadě samozřejmě i kočky. Všichni tu žijí ve shodě a tak nějak v klidu, postaru. „My jsme tři kočky koupili s barákem a zbytek se sem nastěhoval,“ říká Štěpánka Matějková a ukazuje na trámy ve stodole, kde se líně protahuje rezavá a černá kočka.

Kočky nám nosí domů i potkany. Chtějí se pochlubit

„Nesnažíme se je nijak rozmazlovat, protože nám docela hodně chytají myši,“ říká majitelka statku s tím, že myši kočkám jako strava stačí, přikrmují je jen málo. „Máme frajerky, které chytají i potkany a některé nám pouštějí doma, chtějí se pochlubit,“ směje se. Úplně bezprizorní ale kočky na statku nejsou. „Snažíme se o ně starat, odčervovat je, teď jsme jim mazali oči, ale nerozmazlujeme je,“ říká Štěpánka Matějková.

Kočka na trámu, ilustrační foto

Vesnická kočka si poradí venku i v zimě

„Támhle ten rezavej je Skoty, černá je Kiki, těm, co jsme koupili s barákem, říkáme Čiči a teď máje ještě Flíčka a Micinu,“ vyjmenovává majitelka statku. Kočky jsou venku i v zimě a nijak nestrádají. „Kde jsou v zimě, to nevím, předpokládám, že na seně. Ono je to komplikované, když jsou ve velké teplotě a pak jdou do velké zimy, takže je pro ně lepší být v zimě venku,“ vysvětluje a dodává, že nikdy nebyly kočky po zimě vyhublé, stále se vracejí a vyhledávají kontakt svých lidí.

Spustit audio