Trhanec z quinoy

Trhanec není pro trhany! Trhanec je císařská lahůdka, říká se dokonce, že mu dala vzniknout císařovna Sissi.

Rozhodně je to velká dobrota a dá se navíc udělat zdravě. To si řekl student Libor Havlík a pustil se do trhance z quinoy. O té už jsme si říkali, že je podobná rýži a podobně se i vaří a je považována za superpotravinu se spoustou živin a vitamínů. Potřebuje ovšem nabobtnat, a do trhance nejlépe v mléce.

„Je to palačinkové těsto, do kterého se přidá quinoa. Ta se nejdřív nechá nabobtnat v mléce, a pak se to palačinkové těsto nechá v nějaké pánvi zapéct v troubě chvilku, aby bylo vláčnější. Nakonec ho musíme zprudka upéct na pánvi a roztrhat,“ říká Libor.

500 ml mléka

250 g hladké mouky

1 vejce

špetka soli

100 g quinoy

Na ochucení:

citronová kůra

javorový sirup

borůvky

zakysaná smetana

strouhaný kokos

Začneme palačinkovým těstem. Půl litru mléka, čtvrt kila mouky, vajíčko, špetka soli. To vše promícháme a necháme odpočinout. Mezitím nám bobtná quinoa, kterou pak do těsta vmícháme. Na plechu můžeme těsto předpéct v troubě, ale trhanec se dá dát i rovnou na velkou pánev. Opečeme ho na másle a roztrháme pomocí dvou vidliček.

Ochucení a zdobení této rakouské pochoutky záleží na nás. „Já jsem dal do těsta kůru z citronu, nebo se tam dá dát javorový sirup, ten je výborný, že to zároveň ochutí a osladí, nebo třeba vanilka. Tady jsem si udělal zakysanou smetanu s javorovým sirupem a s kokosem, to nadělá ohromně parády. Podávat to budu s čerstvými borůvkami a ideální je to ke snídani s müsli,“ radí student.

autor: dak