Treska v těstíčku na štědrovečerní stůl

Hodně lidí, které znám, si na štědrý večer smaží ke slavnostní večeři prostě řízek, ale čerstvý kapr je prostě vánoční jídlo. Někomu ovšem kosti a chuť kapra může trochu vadit, a pro ty máme tip od Matěje Papáčka ze žďárského bistra chutě pod lampou.

"U fish and chips je výhoda, že se většinou používá tmavá treska, která je výrazně tužší v konzistenci, nemá takovou tu rybí pachuť, takže je přijatelná i pro lidi, kteří normálně rybu rádi nemají,“ říká Matěj Papáček.

Ingredience
  • kousky tmavé tresky
  • 200g hladké mouky
  • 1 lžíce cukru
  • 4 lžíce piva
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 žloutky
  • voda
  • případně trocha škrobu

Těstíčko je tekuté, dává se do něj pivo, cukr, sůl, mouka, vajíčko, případně trocha škrobu a všechno se smíchá najednou do hustoty trochu hustšího palačinkového těsta. Těstíčko potřebuje asi půl hodiny odležet.

“Ryba se obalí v mouce, aby na ní těstíčko drželo, potom se ponoří do těstíčka, a pak se pomalu ponořuje do rozpáleného oleje zhruba na 200 stupňů a smaží se dozlatova asi deset minut.  Ten kousek ryby asi po pěti minutách vyplave na povrch, takže ho otočíme, aby se osmažil i z druhé strany, potom ho vyndáme, necháme okapat a ryba je hotová,“ popisuje kuchař.

Tresku v těstíčku jde udělat i bez fritézy. „Můžeme použít i hrnec a vyšší vrstvu oleje, ale je potřeba si hlídat teplotu, protože na rozdíl od řízků nebo smaženého kapra je zásadní vysoká teplota okolo těch dvou set stupňů," radí ještě kuchař. 

Takže raději olej řepkový nebo fritovací, ty vydrží mnohem více. Co se týká přílohy, už z názvu fish and chips – tedy ryba s hranolky vyplývá, že k tresce v těstíčku patří silné bramborové hranolky, ale pokud chce někdo zkusit alespoň půl talíře podle českých tradic, klidně to může být i bramborový salát.

autor: dak

Související

  • Klasický smažený vánoční kapr

    Podle tradice by měl na štědrovečerním stole vonět smažený kapr s bramborovým salátem. Kvalita ryby záleží na čistotě vody, kde trávila poslední týdny.

  • Kapr plněný švestkami a ořechy

    České rodiny kapra na štědrý den tradičně rozporcují, obalí v trojobalu a usmaží. Pokud ale chcete vyzkoušet jinou variantu, máme pro vás tip.

  • Kapr po novohradsku

    Všimli jste si, kolik už je na Vysočině vypuštěných rybníků? Krásní čerství vylovení kapři můžou rovnou na náš stůl, nemusíme čekat na Vánoce. Rybář a kuchař rybích...