Těstoviny s pestem
Léto nás doslova vybízí jíst lehká jídla. Inspiraci můžeme hledat třeba v Itálii. Jezdit na jih ale kvůli dobré večeři nemusíte, stačí zajít do obchodu a udělat si třeba výborné těstoviny s pestem. Pesto je zelená nebo červená omáčka, kterou koupíme všude. My si ji ale připravíme a bude zaručeně lepší.
Téměř v každém kupovaném pestu je totiž slunečnicový olej, zatímco v pravém pestu má být olivový.
„Koupím si jeden velký květináč bazalky a komplet ho otrhám. Přidám k tomu dva stroužky česneku, hrst kešu oříšků, trošku soli, jednu až tři lžíce olivového oleje a trochu parmazánu,“ říká výživová poradkyně Leona Meindlová.
Suroviny rozmixujeme tak, aby se dobře spojily. „Mezi tím uvařím těstoviny, pak to jen smíchám a je to,“ dodává Leona.
Na těstovin patří nastrouhaný parmazán.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.