Těsto na pět druhů cukroví

Taky před svátečním pečením hledáte a sháníte, co všechno vám ještě chybí dokoupit? Možná vám letos pomůžeme.

Autorka Horácké kuchařky Helena Zelená Křížová taky moc ráda peče vánoční cukroví, a má na to speciální trik – jedno těsto rovnou na pět druhů. Proto je jeho základní dávka tak veliká – kilo deset hladké mouky.

Ingredience
  • Základní těsto:
  • 1100 g hladké mouky
  • 700 g tuku
  • 300 g cukru moučky
  • 250 g mletých ořechů
Ingredience
  • Vanilkové rohlíčky:
  • cukr + vanilkový cukr na obalení
Ingredience
  • Moka tvary:
  • do těsta jemně mletá káva
Ingredience
  • Kávový krém:
  • cca 50 g másla
  • 40 g cukru
  • jemně mletá káva dle chuti
Ingredience
  • Kávová poleva:
  • cca 2 lžíce horké kávy
  • 2 lžíce cukru

„Těsto na pět druhů cukroví, to dělávala i moje babička. Z mouky, tuku, cukru a mletých ořechů zpracujeme těsto a rozdělíme ho na pět částí. Z jedné uděláme vanilkové rohlíčky, upečeme a obalíme v cukru s vanilkovým cukrem.“

A máme to – základní ingredience stačí na vanilkové rohlíčky. Ty další druhy už budeme vykrajovat, péct, slepovat a dávat na ně polevu. První z nich je vyloženě pro milovníky kávy.

„Z další části uděláme moka tvary, do těsta přidáme ještě trochu mleté kávy. Vyválíme, vykrájíme tvary a upečeme. Slepujeme kávovým krémem, což je máslo, cukr, trochu mleté kávy vyšleháme do pěny a potíráme kávovou polevou. Ta poleva je z trochy horké kávy a trochy cukru, tolik, aby vznikla hustá poleva, kterou se slepené cukroví potírá,“ říká Helena Zelená Křížová.

Na ozdobu můžete ještě na každý kousek do polevy posadit kávové zrnko, já je třeba moc ráda chroupám.

Další tři druhy si povíme příště.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.