Tatin s jablky a foie gras

Grand Restaurant festival se opakuje každý rok a těší se čím dál většímu zájmu. Asi proto, že nás baví jíst, ochutnávat a dozvídat se o jídle něco nového a zajímavého. V Horních Dubenkách ochutnáte francouzskou kuchyni v restauraci Bistrot de papa a kuchař Rémi Decroix si připravil pár lahůdek i pro festival.

V předkrmu například kombinuje chuť jablek a kachních jater. Zdá se vám to nemožné? Kdepak!

listové těsto - malý kousek
½ jablka
lžíce másla
lžička cukru
100 – 120g kachních jater
2 plátky sušeného jablka

omáčka

karamel
50ml vody
50ml vývaru
50ml francouzského „cidre“
50ml kalvadosu
sůl, pepř

Začneme listovým těstem a nakrájenými zkaramelizovanými jablíčky. Jablíčko nakrájené na plátky obalíme v cukru a na pánvičce necháme na troše másla zkaramelizovat. Poklademe na listové těsto a necháme chvíli zapéct v troubě.

Čtěte také

Teď jsou na řadě kachní játra – nasekáme je na tenčí asi padesátigramové porce a opečeme zprudka na pánvi asi minutu a půl z každé strany. Plátek položíme na jablka a dozdobíme sušeným jablkem.

Nakonec přijde omáčka. Pro dva lidi, říká Rémi, stačí malé množství: „Od všeho jako na malé kafíčko – karamel, voda, vývar, francouzský cidre, a kalvados. Osolíme a opepříme a necháme pomalu redukovat, dokud omáčka nezhoustne. Má krásnou tmavě hnědou barvu – přelijeme předkrm a můžeme si ho vychutnat.“

autor: dak