Talián ve vepřové panence

Znáte taliána? Nemyslíme obyvatele Itálie, ale speciální masovou pochoutku z telecího a vepřového masa. Jak taliána využít v kuchyni nám poradí Halina Pawlowská. Začneme nákupem: „Je nutno zakoupit vepřovou panenku, je nutno zakoupit speciální uzeninu, která se jmenuje talián.“

„Já říkám uzenina, ale ona to není uzenina, protože je to sice tvarově klobáska, ale není to uzené. Mělo by to být správně v určitém poměru telecí maso s vepřovým a dušené ve víně. Taliána nacpete do panenky. Musíte udělat do panenky otvor a je dobré to trochu naolejovat, aby to tam hezky vklouzlo,“ radí Halina Pawlowská.

Potřebujeme:

1 větší vepřová panenka
1 ks taliána
1 – 2 větší neoloupané cibule
1 palice česneku
olej
sůl, pepř
sladká paprika

Panenka se dále opepří, osolí, potře olejem a posype paprikou. Pak se vloží do pekáče a k ní se přidá celá rozkrojená cibule i se slupkou a celý česnek jen se skrojenými špičkami. Dáte péct na 40 – 50 minut na 180 stupňů.

Příloha:

kuskus
sůl
mletý zázvor

Zatímco se panenka peče, připravíme si přílohu, která je poměrně rychle hotová – kuskus totiž stačí jen zalít vřelou vodou, přiklopit pokličkou nebo talířkem a počkat až nabobtná. I kuskus ale ochutíme! „K panence je ideální kuskus se zázvorem, protože právě zázvor je společně s kardamomem v taliánovi. Chuť zázvoru tak kuskus s panenkou pěkně prováže,“ láká Halina na své oblíbené jídlo.

autor: dak