Táborová rajská omáčka

Co chutná dětem na táborech? Vlastně cokoli, protože jak běhají a řádí, mají potom hlad jako vlci.

Nejvíce se asi vaří klasická česká kuchyně, kam patří i rajská omáčka s knedlíkem a masem. Když jsem ochutnala táborový oběd této kvality, musela jsem si vzít recept, protože i když rajskou omáčku umím docela dobře, takhle byla skvělá.

Poradila mi kuchařka ze záchranářského tábora v Dalešicích na Třebíčsku Zdena Palátová.

1 kg cibule + 6 cibulí do základu

30 hřebíčků

8 bobkových listů

2 kg rajčatové šťávy

1 kg mouky

1 litr oleje

500 g sladkého kečupu

cukr dle chuti

sůl

mletá skořice

„Nejdříve si do prádelního hrnce naloupu šest cibulí a do každé napíchám tak 6 hřebíčků, ponořím do vody, přidám 8 bobkových listů a úplně se to rozvaří. Pak se do toho prádelního hrnce nalejou dvě sklenice rajčatového protlaku, přidá se tam jíška z kila mouky, kila cibule a litru oleje, a to se všechno důkladně provaří. Na závěr se tam přidá ještě asi tak půl kilová lahev sladkého kečupu, dochutím to cukrem a mletou skořicí a hotovo. Omáčka je na světě,“ směje se Zdena Palátová.

Tak když budu chtít tuhle dobrotu připravit dětem, prostě si ingredience vydělím asi tak deseti a taky to půjde – knedlíky k tomu, masové kuličky a můžeme se pustit do jídla.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.