Švestkový sirup

Už máte švestičky ze zahrádky? Tak to už je můžete poslat panu učiteli nebo paní učitelce! Ale ještě lepší bude udělat si z nich dobré pití, zkusíme sirup. Sirup, který se ředí vodou na osvěžující šťávu.

Budeme potřebovat:

4 kg švestek,
500 g cukru
300 ml octa

Nejdříve se švestky musejí opláchnout, vypeckovat a pořádně prosladit. V hrnci je promícháme s cukrem a necháme odstát celý den. Mělo by to být v normální teplotě a během 24 hodin několikrát promíchat.

Potom budeme potřebovat hrnec s tlustým dnem nebo nepřilnavým povrchem. Nalijeme na dno ocet a přisypeme oslazené švestky. Vařit je potřeba asi tak pět hodin na velmi mírném plamenu, dokud se objem švestkové šťávy nesníží asi na polovinu.

Pak už stačí sirup jen dobře promíchat, stáhnout z plotny a slít do lahví. A na závěr přidám ještě jeden tip, který se mi osvědčil u švestkové marmelády – do každé skleničky kápnout trochu alkoholu pro lepší uchování. Voňavý je rum, ale ještě mnohem lepší je právě kapka slivovice.

autor: dak