Zdravé hruškové mlsání z kuchařky gymnázia v Chotěboři
Co se v mládí naučíš, ve stáří jako když najdeš. Příslovím neuvádím recepty často, ale dnes se to hodí.
Studenti chotěbořského gymnázia sepsali v rámci výuky kuchařku a několik receptů nám z ní svěřili. Tématem jejich práce bylo ovoce, a proto i dnešní dobrota bude ovocná, sladká, ale také zdravá, říká autorka receptu Andrea Krbálková.
- cca 3 hrušky
- 1 zakysanou smetanu
- 250 ml kávy
- 85 % čokoládu
- 1 kousek hřebíčku
- piškoty
- 1 vanilkový cukr
Hrušky oloupeme a nakrájíme na drobné kousky, uvaříme je doměkka společně s vanilkovým cukrem a hřebíčkem. Pak hřebíček vyndáme a směs rozmixujeme, necháme vychladnout. Uvaříme si kávu, v ní namočíme piškoty, káva může být s rumem, pokud je mlsání pro dospělé.
Piškoty naklademe do skleničky – asi 5 kousků na dno, na ně vrstvíme zakysanou smetanu čtyři lžičky, nahoru dáme asi čtyři lžíce vychladlého hruškového pyré.
Na ně opět piškoty a opět asi čtyři lžičky zakysané smetany. Nahoru nastrouháme hořkou čokoládu a ozdobíme celým kouskem této čokolády. Nakonec necháme vychladit.
Související
-
Kuchařka dětí z chotěbořského gymnázia obsahuje 33 ovocných a ořechových receptů
Třináctiletí žáci sekundy chotěbořského gymnázia napsali Ovocnou a ořechovou kuchařku. Vznikla vlastně náhodou.
-
Pařížský dort
Pařížský dort, který je čokoládový ve všech svých třech vrstvách je přímo ideální na rodinné oslavy nebo jako zákusek ke kávě.
-
Medová zelenina
Už jsem ochutnala zeleninové chipsy i zeleninové hranolky, a taky pečenou zeleninu, ale zkombinovat podobné jídlo s medem, to mě tedy nenapadlo.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.