Šunková pěna

Šunková pěna patří k oblíbeným výrobkům z lahůdkářství, ale dá se vyrobit i doma. Budeme na ni potřebovat šunku, nejlépe od kosti, nejvyšší kvality, a klidně může být i vcelku.

Ingredience
  • 100 g krémového sýru
  • 150 g taveného sýra
  • domácí majonéza (1 vejce + 1 žloutek, olej)
  • sůl dle chuti
  • jemně strouhaná šunka

Zbytek ingrediencí už známe jako základ pro jakoukoli domácí pomazánku od Martina Hasíka z Třebíče, který rád chystá pohoštění na rodinná i věší setkání. „Patří tam jedna lučina, tři čtverečky například Apetita, a domácí majonéza podle konzistence. Majonézu si dělám sám, protože ty kupované jsou moc kyselé. Takže si vezmu jedno vajíčko a jeden žloutek, zakápnu to olejem a míchám to do zhoustnutí, a pak to přidám k tomu sýru. Pak do toho přidávám ty ingredience podle toho, jakou tu pomazánku chci mít. Teď jsem udělal novinku, které se běžně říká šunková pěna. Nastrouháme si na jemném struhátku šunku – buď pražskou nebo královskou. Chce to kvalitní šunku, nešetřit, a pak je pomazánka, jak má být.“

Jemně nastrouhanou nebo namixovanou šunku vmícháme do pomazánkového základu a je to! Dá se nabídnout i dětem na svačinu, na výlet do bagety nebo jako podklad pro chlebíčky na oslavu, a určitě vymyslíte i sami další využití.

autor: dak