Šťovíkový boršč
Když si vezmete partnera z jiné země, brzy se naučíte vařit i několik věcí z jeho domovské kuchyně. Paní Aloisie Vrbová ze Žďáru nad Sázavou má muže z Ukrajiny.
V jeho rodině se vařila například polévka boršč – ne z červené řepy, ale ze šťovíku! „Moje tchyně chodila sbírat šťovík na louku, ale my jsme objevili šťovík šlechtěný, který máme na zahradě, tak už ten boršč vařím z něj,“ říká paní Vrbová.
maso (vepřové koleno i s kůží nebo slepice)
brambory
velká hrst šťovíku
3 vejce
1 šlehačka
1 zakysaná smetana
kopr
sůl, pepř
„Je to jako bílá polévka – koprovka, ale je v ní navíc maso a zmiňovaný šťovík. Přijde tam maso, brambory, nakrájený šťovík, potom tam dávám dvě až tři vejce, šlehačku, zakysanou smetanu, kopr a mletý pepř. Množství není dané, protože záleží na tom, kolik mám šťovíku, a kolik toho chcete vařit. Já toho vařím čtyřlitrový hrnec, protože muž to jí a jí a jí,“ usmívá se zkušená kuchařka.
Maso do polévky si můžete zvolit podle vlastní chuti – vepřové koleno, slepice nebo kuře.
„Dáme vařit maso a až to maso je ze dvou třetin doměkka, přidáme brambory, a když jsou brambory i maso měkké, tak se dá k tomu spařit hodně šťovíku. Pak se přidají rozkvedlaná vejce,“ popisuje postup při vaření Aloisie Vrbová.
Nakonec se do velkého hrnce polévky dá šlehačka, zakysaná smetana, kopr, dosolíme a opepříme. K vydatné polévce stačí přikusovat chléb a nemusíme ani vařit druhé jídlo. Ukrajinský šťovíkový boršč rozhodně stojí za vyzkoušení.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka