Šťovíkový boršč

Když si vezmete partnera z jiné země, brzy se naučíte vařit i několik věcí z jeho domovské kuchyně. Paní Aloisie Vrbová ze Žďáru nad Sázavou má muže z Ukrajiny.

V jeho rodině se vařila například polévka boršč – ne z červené řepy, ale ze šťovíku! „Moje tchyně chodila sbírat šťovík na louku, ale my jsme objevili šťovík šlechtěný, který máme na zahradě, tak už ten boršč vařím z něj,“ říká paní Vrbová.

maso (vepřové koleno i s kůží nebo slepice)

brambory

velká hrst šťovíku

3 vejce

1 šlehačka

1 zakysaná smetana

kopr

sůl, pepř

„Je to jako bílá polévka – koprovka, ale je v ní navíc maso a zmiňovaný šťovík. Přijde tam maso, brambory, nakrájený šťovík, potom tam dávám dvě až tři vejce, šlehačku, zakysanou smetanu, kopr a mletý pepř. Množství není dané, protože záleží na tom, kolik mám šťovíku, a kolik toho chcete vařit. Já toho vařím čtyřlitrový hrnec, protože muž to jí a jí a jí,“ usmívá se zkušená kuchařka.

Maso do polévky si můžete zvolit podle vlastní chuti – vepřové koleno, slepice nebo kuře.

„Dáme vařit maso a až to maso je ze dvou třetin doměkka, přidáme brambory, a když jsou brambory i maso měkké, tak se dá k tomu spařit hodně šťovíku. Pak se přidají rozkvedlaná vejce,“ popisuje postup při vaření Aloisie Vrbová.

Nakonec se do velkého hrnce polévky dá šlehačka, zakysaná smetana, kopr, dosolíme a opepříme. K vydatné polévce stačí přikusovat chléb a nemusíme ani vařit druhé jídlo. Ukrajinský šťovíkový boršč rozhodně stojí za vyzkoušení.

autor: dak