Staročeské peciny

Brambory se dnes konzumují spíše jako příloha, naši předkové je ale používali také k výrobě dezertů. Jedním velmi starým dezertem jsou staročeské peciny, chcete-li sladké bramborové placky. Recept jsme získali od Martina Haška z Restaurace U České koruny v Lipnici nad Sázavou.

Začneme tím, že si brambory uvaříme ve slupce. „Uvaříme, oloupeme, brambory nastrouháme a přidáme polohrubou mouku a vejce a smícháme,“ popisuje Martin Hašek. Vznikne tak těsto jako na bramborové knedlíky. „Uděláme placičky, asi půl centimetru tlusté a usmažíme je, nejlépe na husím sádle. Pak se zdobí marmeládou, teplou marmeládou nebo borůvkami.“

Borůvky jsou podle Haška nejlepší čerstvé, lze ale použít i zmrazené, které míváme k dispozici po celý rok.

„Borůvky trochu zaděláme s jíškou, promícháme s cukrem a máme krásnou borůvkovou polevu.“ Na vrch můžeme posypat moučkovým cukrem a také skořicí. Peciny jsou chuťově výborným dezertem.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Lidský faktor jsem znal jako knížku, ale teprve s rozhlasovým zpracováním jsem ho dokonale pochopil...

Robert Tamchyna, redaktor a moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Lidský faktor

Lidský faktor

Koupit

Točili jsme zajímavý příběh. Osoby, které jsme hráli, se ocitaly ve vypjatých životních situacích, vzrušující práce pro herce a režiséra. Během dalšího měsíce jsme Jiří a já odehrané repliky svých rolí žili. Fantasmagorické situace posledního dílu příběhu se staly naší konkrétní každodenností. V srpnu Jiří Adamíra zemřel. Lidský faktor byla naše poslední společná práce.“ Hana Maciuchová