Smažené kostivalové listy

Na pánev do oleje můžeme v uvozovkách hodit cokoli a nemusí to být pokaždé maso. Svou chutí a vůní vás určitě překvapí i kostivalové listy. Kostival lékařský je bylina, někdy i plevel, který roste téměř všude. Stačí pár listů a také těstíčko, do kterého budeme listy obalovat.

Na listy kostivalu se hodí těsto z hrašky, kterou koupíme v každé zdravé výživě. „Příprava těsta je velmi jednoduchá – smícháme hrašku s vodou v poměru dva díly vody k jednomu dílu hrašky,“ vysvětluje lektorka vaření Kateřina Bukáčková. Těsto musíme vypracovat tak, aby se na tenkých listech udrželo.

Smažíme zprudka v oleji, obalené listy by měly být celé potopené.

Do těstíčka můžeme přidat i strouhaný parmazán. Smažit můžeme v klasické pánvi a proti přepalování tuku je dobré vhodit pár koleček mrkve.

„Kromě kostivalu se dají krásně smažit jitrocelové listy, kontryhelové. Dají se smažit i květy – jetelový, pampeliškový a to na sladko a na slano,“ dodává Kateřina Bukáčková.

autor: dak