Slovácké placky béleše

Placky béleše pocházejí z Hodonínska. Základem je klasické kynuté těsto. Upéct je klidně můžete i tady na Vysočině, navíc náplň si každý může zvolit dle své chuti. Béleše mohou být sladké i slané. Původně ale byly sladké.

„Dělá se to z kynutého těsta jako na buchty. Zadělává se vajíčko s cukrem a máslem. Pak se přidává kvásek a mouka, tak jako běžně,“ říká Kateřina Šalandová ze žďárského centra Srdíčko, která na jižní Moravě vyrostla.

„Vykynuté těsto rozválíme na plát a vykrájíme kolečka. Na sucho je opečeme. Dříve to dělali na plátech, na kamnech, dá se ale i na pánvi. Hlavně na sucho.“

Vzniklé placky pak pomastíme rozpuštěným máslem nebo sádlem.

„Chuť je taková neutrální. Chcete-li to slané, přidejte klidně masovou směs. Původně to ale mazali povidly a sypali mákem,“ dodává Kateřina Šalandová.