Slaný koláč s červenou řepou
Polévka se vaří, maso na talíři, určitě tu říkanku také znáte. Někdy je příjemné jídelníček odlehčit a dát si něco bez masa. Co byste řekli koláči s červenou řepou? Na první pohled zaujme svou sytě růžovou barvou a překvapí i lahodnou chutí.
Radmila Krásenská z jihlavského bistra Divoká rýže mi prozradila, že základem koláče je celozrnná pšeničná mouka, troška oleje a voda. Tu můžete nahradit jogurtem.
Korpus:
200g celozrnné pšeničné mouky
3 polévkové lžíce oleje
150ml vody/bílého jogurtu
Vše smíchejte do správné konzistence. Odpočinuté těsto vyválejte, vtlačte do koláčové formy a dejte předpéct. Radmila upozorňuje, že příprava čehokoli z červené řepy je trochu delší – oloupat, nastrouhat, všechno umýt od červené barvy – ale pak chuť řepy stojí za to.
Náplň:
1 velké červená řepa (nebo 2 – 3 menší)
1 malá cibule
hrst bazalky
100g tofu
lahůdkové droždí dle chuti
kokosový olej
rýžové mléko
sůl
špetka cayenského pepře
Nastrouhanou řepu poduste na cibulce a smíchejte s bylinkami, především s bazalkou a kapkou kokosového oleje. Rozmixujte tofu, lahůdkové droždí, rýžové mléko a přidejte k řepě. Osolte, opepřete a přidejte na koláč. Těsto se nejprve chvíli samotné předpeče a pak se znovu upeče i s náplní – v troubě nechte koláč péct přibližně 40 minut. Dá se jíst teplý, ale i vychlazený. Ať se vám povede pěkně do růžova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.