Skála Halířka nad Dalešickou přehradou je plná vzpomínek na trampskou historii

Už téměř 40 let je zatopené údolí řeky Jihlavy mezi Vladislaví a Mohelnem na Vysočině. Na doby před Dalešickou přehradou vzpomínají hlavně trampi, kteří tady měli svůj ráj.

Na Halířově skále, řečené Halířka, si vytvořili pietní místo, kde se pravidelně scházejí, a u ohně, za zvuků starých trampských písní, dál udržují tradici.

Od Koněšína k Vladislavi

Když půjdete polními cestami od Koněšína na Třebíčsku směrem k Vladislavi, narazíte v lese na nádherný přírodní amfiteátr. Halířka je nejen úžasnou vyhlídkou na hladinu Dalešické přehrady a její okolí, ale i místem, které si trampové vybrali pro svá vzpomínková setkávání.

„Naši třebíčští kamarádi tehdy v roce 1989 přišli s myšlenkou vybudovat mohylu, kdy každý příchozí na památku kamarádů kámen,“ říká šerif Spojených třebíčských trampských osad Michal Krpálek.

Desítky cedulek připomínají zesnulé kamarády

Sestoupíme-li po několika kamenných schůdcích níž, ocitneme se v samém srdci přírodního amfiteátru. Stojí tu dva totemy, vlajkový stožár a samozřejmě ohniště. Na skále jsou připevněné desítky cedulek se jmény, přezdívkami a daty.

„To jsou naši kamarádi. Když zemřou, tak se na věčnou památku na skálu umístí cedulka s jejich jménem a osadou, ze které pocházeli,“ vysvětluje Michal Krpálek.

Na Halířce trampi udržují trampské tradice

Třebíčští trampové se na Halířce pravidelně scházejí a na kamarády vzpomínají. Vyprávějí si i o zašlých časech, kdy ještě v údolí nebyla přehrada, a trampské chaty stály u břehu řeky, které tady říkali Stříbrná řeka.

Vše se samozřejmě odehrává podle trampských tradic a pravidel, za zvuků písně Vlajka. Michal Krpálek s nadšením popisuje, jak je to krásné, když všichni stojí na svazích, dole hoří oheň a hudba se krásně nese. 

Lavička na skále nabízí pohled na Dalešickou přehradu

To ale není vše, co Halířka příchozímu nabízí. Stačí ujít pár kroků a ocitnete se na hraně srázu. Dole pod vámi se leskne hladina přehrady.

Trampové tady postavili dřevěnou lavičku, ze které se vám určitě nebude chtít vstávat. Ten pohled je neskutečně uklidňující.     

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.