Senioři z náměšťského domova recyklují staré svetry. Vyrábějí z nich podsedáky

Člověk by měl pořád něco dělat. A platí to i pro seniory. I když už zdraví nedovolí sportovat nebo něco kutit, najde se něco jiného. Skvěle si poradili v Domově seniorů v Náměšti nad Oslavou, kde věkový průměr klientů šplhá přes osmdesát let.

Babičky a dědečkové z Domova seniorů v Náměšti nad Oslavou se nenudí. Ze starých svetrů vyrábějí podsedáky, které pak sami využívají, nebo je prodávají na trzích. Za utržené peníze si potom zase kupují potřeby pro další práci. "Já pářu a paní motá. Paní Boková pak udělá řetízek," popisuje jedna z žen, které spolu sedávají ve společenské místnosti. "Jsou to činnosti, které ty ženy vždycky dělávaly. Je to úžasné na procvičování jemné motoriky," říká sestra Jiřina Tichá a seniorky potvrzují, že dřív pletly. Dnes už jim to ale zdravotní problémy nedovolí. "Sem tam svetr děckám, manželovi vesty," říkají.

Staré svetry k párání zpočátku přinášeli zaměstnanci domova. "Už jsme rozpárali celý svý rodiny," směje se Jiřina Tichá. Když domácí zásoby došly, rozhodly se sestry, že využijí sociální sítě a oslovily veřejnost. "Překvapilo nás, kolik se ozvalo lidí," dodává. Práci si senioři rozdělují podle toho, kdo co zvládne. Někdo párá svetr, jiný navíjí klubíčka a další háčkuje řetízek. Z toho pak na jednoduchém kolíkovém stavu vzniká kobereček. "Učil jsem se to asi pět minut," říká pán, který se ujal tkaní.

"Když jsou pěkný bavlnky barevný, sladí se to, tak je to pěkný," říká jedna z žen. "Za záda, na židle, a do auta jsou na zimu úžasný," chválí výrobky sestra Jiřina Tichá.  

Spustit audio

Související