Čápi z Třebíče mají tisíce fanoušků. Dění v hnízdě přenáší kamera

Když chodíte do práce pod komín, na kterém je už padesát let čapí hnízdo, jste zvědaví, jak vypadá uvnitř.

V Třebíči se podařilo přímo k hnízdu zabudovat kameru, a tak je nahlížení do všedního čapího života velmi snadné. Prostřednictvím internetové stránky Čápi Třebíč sledují ptáky tisíce fanoušků. Co všechno čápi do hnízda nanosí a kde nejraději sedá samec, ví Zuzana Marečková z firmy K-system.cz, která provozuje sportovní obchod sídlící přímo pod komínem: „Tonda sedává až nahoře na tom stožáru, kde je kamera, to je jeho zábava, takže když se třepe obraz a není nic vidět, tak je to proto, že nám čáp skáče po kameře,“ směje se.

Čápům kamera sice nevadí, ale zabudovat kameru není jen tak. „Byli u toho ornitologové a ochránci zvířat. Na tento hodně vysoký komín může vylézt jen profík z výškových prací, protože se sem nedostane ani výšková plošina, ani hasičský žebřík. Navíc to musí být nějak daleko a nějak vysoko, musí to mít určitě parametry,“ vysvětluje dál správkyně webových stránek capitrebic.cz

Jména na T

Chceme, aby měli jméno oba z páru a protože jsou z Třebíče, aby měli jména na T. O jejich jménech se hlasuje na internetu. Samec z loňska je Tonda, a protože jeho loňská partnerka Týna se nevrátila, našel si novou. Ta vyhrála v hlasování jméno Terezka. Čápi momentálně snášejí vejce a při sezení na nich se střídají.

Třítunové hnízdo

Ornitologové uvádějí, že hnízdo na komíně třebíčské firmy K systém je 50 let staré a váží asi tři tuny

Ornitologové uvádějí, že hnízdo je 50 let staré, komín velmi vysoký. Hnízdo přitom stále roste. „Oni pořád nosí nové klacky, seno, všechno možné a pořád si je budují a zateplují,“ říká Zuzana Marečková. Některá hnízda se dají vyčistit a ulehčit jim, pak jsou nálezy velmi kuriózní – kostry živočichů i lidské oblečení, byla nalezena i podprsenka,“ směje se. V Třebíči hnízdu ale kvůli špatné dostupnosti a výšce komína ulehčit nejde.

Dění na hnízdě můžete sledovat na capitrebic.cz

Spustit audio

Související