Hliněné kuličky z Brtnice se už v důlku nerozpadnou. Jsou vypálené

Plátěný pytlík hliněných kuliček a důlek v zemi. To je vše, co je potřeba ke hře, na kterou jsme v posledních desetiletích tak trochu zapomněli. Ale určitě úplně nezapadla. Dokonce existuje i Český kuličkářský svaz. A my jsme objevili i dílnu, kde se rozhodli kuličky vyrábět.

"Oslovila nás paní, která hledala výrobce kuliček. V celé republice nemohla nikoho sehnat," říká Veronika Vanya, která s manželem provozuje keramickou dílnu v Brtnici na Jihlavsku. Každopádně to pro ně byla výzva. "Museli jsme vyrobit model, rozmnožovací zařízení a formy," popisuje Veronika s tím, že do forem se lije tekutá hlína. Odlitky je pak třeba kus pokusu očistit, vyhladit. "Dělám to tak hodinu denně, bere mě křeč do ruky," směje se mladá žena, která v dílně pracuje.

Veronika Vanya provozuje s manželem keramickou dílnu v Brtnici na Jihlavsku

Staré původní hliněnky, které známe z dětství, nebyly podle Veroniky Vanya vypalované, a proto se často ve vlhku rozpadaly. Nové hliněnky vypálené jsou, a proto jsou i odolnější. Oproti původním kuličkám jsou ty z Brtnice matné. Důvod je ve vypalování glazury. "Jakoukoli keramickou věc musíte do pece postavit na něco, kde není glazura. U kuliček je to problém," vysvětluje keramička. Jejich kuličky proto mají na povrch takzvanou engobu, což je obarvená keramické hmota.

Každopádně mají kuličky z Brtnice správnou velikost. To si Vanyovi potvrdili u Českého kuličkářského svazu. Dokonce existuje i doporučený rozměr důlku. Měl by být hluboký asi pět centimetrů a široký sedm až deset centimetrů. Ke kuličkám je v plátěném pytlíku přiložený i návod ke hře, a to hned ve dvou verzích.

 

Spustit audio

Související