Sejkory – bramboráky bez mouky

Bramboráky neboli cmunda je oblíbeným, ale i dost těžkým jídlem. K přípravě sejkor si můžete přichystat kompletní suroviny, ale kromě mouky. Očekávat můžete nadýchané bramboráky, které je možné péct i na téměř suché pánvi.

Budeme potřebovat:

- brambory
- vajíčka
- sůl a pepř
- česnek
- majoránku

Máte ráda cmundu, zeptala se Dáši Kubíkové Antonie Mikešová z Domova pro seniory Pelhřimov. „Udělejte si jiný recept,“ dodala. „Jen brambory nastrouhat, okořenit, ale bez mouky. Na čtyři brambory tak asi tři vejce, aby vznikl takový sníh,“ popisuje paní Mikešová.

„Já už jsem je pak jinak nedělala, sama jsem jinou cmundu nesnesla. A manžel měl dietu, tak jsem mu ji takhle dělala,“ vzpomíná Antonie Mikešová.

Placky můžeme opéct i na sucho, nebo podle starého receptu vymažte pánev špekem.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.