Salát s batáty
Batáty jsou sladké brambory, které se dnes dají běžně koupit. Kuchař Radek Kühweg z třebíčské restaurace Coqpit je využívá třeba při přípravě salátů, kde se snoubí více chutí najednou. A když na vrch ještě položí plátky kozího sýra, stane se ze salátu úplná delikatesa.
K batátům si musíme koupit ještě křupavý zelený salát a červenou řepu. „Křupavé listy dáme na talíř, přidáme marinovanou červenou řepu. Řepu si připravíme předem, povaříme ji v červeném víně s badyánem a hřebíčkem,“ vysvětluje kuchař.
Řepa musí být zchlazená, můžeme ji klidně nechat přes noc v nálevu a dát do lednice. Pak bulvy nakrájíme na drobné hranolky nebo jim podobné útvary.
Batáty dáme na gril
Sladké brambory rozkrájíme na plátky a dáme na gril. „Má chuť sám o sobě, je dobré ji příliš nepřerážet. Jen trochu osolíme a opepříme. Je důležité dát batáty na salát trochu zchladlé, aby to jídlo bylo spíš studené.“
Na vrch salátu patří plátky kozího sýra.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka