Rychlá sýrová roláda

Je efektní na jednohubkách, i samostatně nakrájená na talíři, je plná chuti a barev. A její výroba nemusí trvat příliš dlouho. Řeč je o sýrové roládě! Mám rychlý tip od báječné kuchařky, zdravotní sestřičky Anny Švomové.

Potřebovat budeme ingredience na pomazánku dovnitř rolády, pár plátků šunky a především bloček sýru.

Ingredience
  • 300 g bloček sýru eidam 30 %
  • 1 pomazánkové máslo
  • 2-3 stroužky česneku
  • sůl
  • plátky šunky

A tady je její podrobný návod: "Je potřeba koupit bloček eidamu, mám zkušenost, že 30 % tuku úplně stačí, protože se to dobře rozválí. A ten celý bloček i v tom originálním plastovém balení strčím do hrnce s vařící vodou a nechám to vařit, dokud se to celé nerozpustí a ten sýr není úplně změklý."

Než se sýr rozpustí, musíme udělat náplň, třeba pomazánkové máslo, tvaroh, lučina a nějak to ochutit. "Já mám nejradši česnek," říká autorka receptu.

Na pracovní plochu si připravíme fólii a ten změklý sýr tam rychle vyklopím a rychle válečkem rozválím placku. Ten postup musí být hrozně rychlý, protože sýr rychle ztuhne. Na rozválený sýr dáme plátky šunky, potřeme je pomazánkou a rychle roládu stočíme.

"A až to rychle stočím, tak to upevním do té fólie, co jsem ji měla pod tím, nebo do alobalu a dám to ztuhnout do lednice. A pak už se to jenom nakrájí a podává," dodává Anna Švomová.

Když je sýrová roláda menšího průměru a nakrájená na tenoučké plátky, vypadá velmi efektně na jednohubkách z bílého nebo celozrnného rohlíku a ozdobená vlašskými ořechy, půlkami hroznů a zelenou petrželkou. Na setkání s přáteli, třeba o víkendu, jsou ideální a vypadají i chutnají díky sýrové roládě skvěle.

autor: dak