Růžičková kapusta pokaždé jinak
Dnes mám pro vás recept ze zeleniny, která je na tom u nás doma podobně jako celer – chutná jenom mně.
Jde o růžičkovou kapustu, která dokáže být naprostá delikatesa, když víte, s čím a jak upravená chutná nejlépe.
1kg růžičkové kapusty
200 g slaniny
1 lžíce másla
Parmezán nebo sýr gran padano
Sůl, pepř (může být i špetka muškátového oříšku)
Mně se osvědčilo snadné krátké povaření ve slané vodě a přelití máslem – pak se dá podávat jako příloha k masu nebo samotná s bramborami. Pokud to rodina snese, hodím jich pár do zeleninové polévky, a pak si je sama vyberu na talíř, ale možná ještě lepší je v samostatném chodu zapečená.
I tady je ale lepší nejprve ji povařit, aby změkla, a mezitím si nachystáme dobroty, s kterými ji budeme zapékat. Na lžíci másla orestujeme na kostičky nakrájenou slaninu lehce do křupava.
Kapustičky scedíme a vhodíme na chvíli na pánev ke slanině. Rozhřejme si troubu a nastrouháme řádnou hromádku parmazánu nebo sýra gran padano. Do malého pekáčku pak přendáme zeleninu se slaninou a zasypeme sýrem.
Toto jídlo se dá obměňovat – ke kapustě můžeme přidat brambory, jindy zase těstoviny a zalijeme smetanou, nebo do třetice se slaninou současně orestujeme i cibuli a pár cherry rajčátek. Kapusta prý zažene stres a také má plno vitamínů a nepřijde o ně, ani když ji zmrazíme do zásoby.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.