Ředkvičky na více způsobů
Ředkvičky jsou první jarní zelenina, která leze ze záhonků a dá se hned jíst. Na to si tady na Vysočině ještě počkáme, ale koupit už se první jarní ředkvičky dají.
A co potom s nimi doma? Většinou je to rychlá a jednoduchá spotřeba – omýt rozkrojit a schroupat. Když je jich víc, strouhám je do pomazánky – úplně nejjednodušší je smíchat je se sýrem Cottage, přisolit, lehce opepřit a rovnou podávat.
Jiná verze pomazánky je s vajíčky a taveným sýrem, ale ta už není tolik jarně nadýchaná, zato je sytější.
Jednou jsme vhodili posledních pár zbylých ředkviček mezi další zeleninu do směsi a ukázalo se, že je to dobré, i když by mě to předtím nikdy nenapadlo. A tak jsem zjistila, že i ředkvičky se dají tepelně upravovat – třeba upéct.
3 svazky ředkviček
olivový olej
sůl, pepř
bylinky
česnekový dip nebo čerstvý tvarohový sýr
Když vhodíme dva nebo klidně i tři svazky umytých a okrájených ředkviček do zapékací misky, zakapeme olejem a přidáme oblíbené bylinky – nebo i jen sůl a pepř, získáme po patnácti minutách pečení výtečnou zeleninu vhodnou třeba k opět k lehkému tvarohovému sýru nebo jogurtovému dipu s česnekem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka