Řecké kuře

Mezi kolegy v rádiu je více šikovných kuchařů, například i Dušan Vrbecký z redakce zpravodajství vaří každou chvíli.

Naposledy se pochlubil kuřetem na řecký způsob, které, jak říká, je velmi jednoduché.

1 celé kuře

1 kg malých nových brambor

bylinky - oregano, rozmarýn

řecké koření

sůl

2 lžíce olivového oleje

1 dcl vody

šťáva z poloviny citrónu

„Kuře je ideální načtvrtit a použít malé brambory, takové ty kuličky na zapékání. Když jsou větší, tak na čtvrtky nebo nakrájet na americké brambory. Potom se naskládají na plech a posypou se bylinkami, na brambory je vynikající rozmarýn. Nahoru na brambory se položí čtvrtky kuřete, které je osolené a posypané speciálním řeckým kořením. Mám ho z Řecka a vlastně ani nevím, co v něm je, ale asi se dá sehnat i u nás,“ přemýšlí Dušan Vrbecký nad ochucením svého kuřete.

„Co je ale nejdůležitější, do skleničky se nalejou dvě lžíce olivového oleje, vymačká se do toho citronová šťáva z půlky citrónu a přidá se asi deci vody. Rozmíchá se to a přelije se přes kuře i brambory. Ta citronová šťáva s olejem tomu dá takovou jinou chuť, než je ta klasická česká, když kuře sypeme paprikou, a výpek navíc udělá chutnou šťávu k těm bramborám,“ radí Dušan.

Kuře v polovině pečení otočíme kůží nahoru a můžeme znovu trochu posypat řeckým kořením a nechat dopéct. Brambory máme v pekáči, takže můžeme rovnou podávat. Po kuřeti na řecký způsob se prý pokaždé jen zapráší.

autor: dak