Řecké kuře
Mezi kolegy v rádiu je více šikovných kuchařů, například i Dušan Vrbecký z redakce zpravodajství vaří každou chvíli.
Naposledy se pochlubil kuřetem na řecký způsob, které, jak říká, je velmi jednoduché.
1 celé kuře
1 kg malých nových brambor
bylinky - oregano, rozmarýn
řecké koření
sůl
2 lžíce olivového oleje
1 dcl vody
šťáva z poloviny citrónu
„Kuře je ideální načtvrtit a použít malé brambory, takové ty kuličky na zapékání. Když jsou větší, tak na čtvrtky nebo nakrájet na americké brambory. Potom se naskládají na plech a posypou se bylinkami, na brambory je vynikající rozmarýn. Nahoru na brambory se položí čtvrtky kuřete, které je osolené a posypané speciálním řeckým kořením. Mám ho z Řecka a vlastně ani nevím, co v něm je, ale asi se dá sehnat i u nás,“ přemýšlí Dušan Vrbecký nad ochucením svého kuřete.
„Co je ale nejdůležitější, do skleničky se nalejou dvě lžíce olivového oleje, vymačká se do toho citronová šťáva z půlky citrónu a přidá se asi deci vody. Rozmíchá se to a přelije se přes kuře i brambory. Ta citronová šťáva s olejem tomu dá takovou jinou chuť, než je ta klasická česká, když kuře sypeme paprikou, a výpek navíc udělá chutnou šťávu k těm bramborám,“ radí Dušan.
Kuře v polovině pečení otočíme kůží nahoru a můžeme znovu trochu posypat řeckým kořením a nechat dopéct. Brambory máme v pekáči, takže můžeme rovnou podávat. Po kuřeti na řecký způsob se prý pokaždé jen zapráší.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.