Řecká fazolová polévka
Olivový olej je velmi zdravý a v řecké kuchyni se používá prakticky do všech jídel. Však se také říká, že řecká kuchyně je jedna z nejzdravějších na světě. Spousta olivového oleje patří i do řeckého národního jídla – do fazolové polévky.
Kostas Charakleias, Řek, který žije v Jihlavě, říká, že jinak je ale tato polévka podobá té naší. „Začíná se také tím, že fazole – velké či malé, jaké máme rádi – si den předem namočíme. Při vaření pak přidáme rajčatový protlak, sůl, česnek, oregano a štědře zalijeme olivovým olejem.“
Když je polévka uvařená a rozlitá do talířů, každý správný Řek si ještě přidá dvě lžíce olivového oleje.
K řecké fazolové polévce také nutně patří chléb. Protože na celém Balkáně, když k jídlu nemáte spoustu chleba, je to pode Kostase, jako byste vůbec nejedli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.