Řecká fazolová polévka
Olivový olej je velmi zdravý a v řecké kuchyni se používá prakticky do všech jídel. Však se také říká, že řecká kuchyně je jedna z nejzdravějších na světě. Spousta olivového oleje patří i do řeckého národního jídla – do fazolové polévky.
Kostas Charakleias, Řek, který žije v Jihlavě, říká, že jinak je ale tato polévka podobá té naší. „Začíná se také tím, že fazole – velké či malé, jaké máme rádi – si den předem namočíme. Při vaření pak přidáme rajčatový protlak, sůl, česnek, oregano a štědře zalijeme olivovým olejem.“
Když je polévka uvařená a rozlitá do talířů, každý správný Řek si ještě přidá dvě lžíce olivového oleje.
K řecké fazolové polévce také nutně patří chléb. Protože na celém Balkáně, když k jídlu nemáte spoustu chleba, je to pode Kostase, jako byste vůbec nejedli.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka