Rantířovští ochotníci zahrají Dobytí severního pólu. Výtěžek představení věnují na dobrou věc

8. březen 2023

Ochotníci z Rantířova na Jihlavsku vlastně ani oficiálními ochotníky nejsou. Je to parta lidí, kteří jsou rádi spolu a umí si dělat legraci i ze sebe. Všichni milují Divadlo Járy Cimrmana, a když přemýšleli, jakou hru vybrat, padla volba na Dobytí severního pólu Čechem Karlem Němcem. Režie se ujal herec Horáckého divadla v Jihlavě Stanislav Gerstner.

Postavě Varla Frištenského nechybí houser

"My říkáme, že v Rantířově děláme akce blízké našemu srdci," říká starosta Rantířova a zároveň představitel role Čecha Karla Němce Tomš Novotný. "Máme Cimrmana rádi," dodává. Jako skuteční ochotníci registrovaní nejsou. Divadlo začali hrát poměrně nedávno. Jeden z kamarádů má bernardýna, a tak se rozhodli sehrát s ním známou mikrokomedii Bohouš. Bernardýnovi role nesedla, nahradil ho boxer, a nakonec se hra povedla.

Rantířovští ochotníci zahrají Dobytí severního pólu

Herecký talent všech účastníků nesměl zůstat ležet ladem, a tak se Zdeněk Lavička rozhodl pro další, tentokrát už mnohem náročnější dílo. Volba padla na Dobytí severního pólu. "Jsem asistent režie, dělal jsem většinu kulis, jsem opona a jsem nápověda," říká Zdeněk Lavička, který se také ujal rozdělení rolí. "Své kamarády už delší dobu znám, a tak jsem si otipoval, kdo by se na tu roli hodil," říká. Všichni herci přiznávají, že i když by se mohlo zdát, že Dobytí severního pólu zná každý nazpaměť, není to pravda. "Když vystoupíte na to pódium, tak najednou je to něco úplně jinýho," potvrzuje Tomáš Novotný. 

Rantířovští ochotníci zahrají Dobytí severního pólu

Role režiséra se ujal herec Horáckého divadla v Jihlavě Stanislav Gerstner. Na první pohled si tu práci užívá. "Je to paráda. Jsou to bezvadný lidi, je s nimi legrace. Neberou to vážně, neberou se vážně," říká. Sám jako profesionál by si na jevišti Horáckého divadla cimrmanovu hru zahrát nemohl. "Oni mají podmínku, že když to někdo hraje, tak to musí být ochotníci."

Spustit audio

Související