Vyleštěná pecka z datle vypadá jako achát. Amatérská šperkařka z Velkého Meziříčí z ní vyrábí náušnice

3. březen 2023

Vzácná dřeva, jako je třeba mahagon, palisandr nebo eben, mají po vyleštění nádhernou kresbu. To všichni víme. Andrea Hladíková z Velkého Meziříčí ale zkouší řezat, brousit a leštit pecky z tropického a subtropického ovoce. A vyrábí z nich šperky.

Datlové šperky

"Mně se podařilo jednoho dne usušit pecku z avokáda. Zjistila jsem, že se to chová podobně jako dřevo," vzpomíná na první impuls ke své současné tvorbě Andrea Hladíková. Povoláním je učitelka, a při ruční práci v podstatě relaxuje. Překvapila ji spousta barev a kresba v řezu velké pecky. Po avokádu začala prozkoumávat i další ovoce. "Tady jsou datle. Mají v sobě takovou žilku, každá pecka je jinačí," ukazuje své nejoblíbenější pecky. Díky žilce totiž vypadá datlová pecka v řezu jako achát.

Nejlépe vypadají pecky ovoce, které dozrálo ve své domovině. Ty datlové například Andrea nasbírala na Mallorce, jiné dostává od kamarádů, nebo kupuje na afrických trzích. Pracuje například i s peckami manga nebo dračího ovoce. Naše třešňové nebo švestkové pecky prý tak krásné nejsou. "Zkoušela jsem, ale nebavilo mě to. Jsou to takové zemité barvy," říká.

Vybroušené tvary z pecek pak Andrea Hladíková zasazuje do prstenů, vyrábí z nich náušnice nebo přívěsky. Musí tak ovládat i základy šperkařiny. V poslední době se učí pracovat i se samotným stříbrem a jejím snem je zlatnická práce.

Spustit audio

Související