Přírodní dochucovadla

Dnešní tip do kuchyně nebude ani tak recept na jedno konkrétní jídlo, jako spíš námět k přemýšlení jak a čím ochutit co si doma navaříme.

Máme doma takový spor. Když se navaří polévka, část rodiny vyžaduje, aby na stole stála lahvička s tekutým polévkovým dochucovadlem a část se bouří. Proč, když v polévce jsou všechny chutě, které tam být mají?

Proč si zbytečně dodávat další chutě? Ptáme se a Monika Růžičková z třebíčské vývařovny Pažitka zdravě a chutně mi to potvrzuje: „Kvůli těm dochucovadlům přicházíme o přirozenost, kterou vychutnáváme chuťovými buňkami to, co máme na talíři. Stačí třeba orestovat bramboru, mrkev, hranolky z celeru, zakápnout to olivovým olejem, posypat čerstvými bylinkami, a tak objevíme všechny chutě, které se v jídle prolnou.“

Co tedy zvolit, když nechceme do svého domácího vaření použít žádná umělá dochucovadla? Výběr je nečekaně široký, ať už je to třeba bobkový list, nové koření, libeček či pažitka, ale je toho mnohem více. „Bylinky, sůl, pepř, citrónová kůra, česnek, koriandr, objevujte bylinky, které neznáte. Hlavně jde o to mít jídla v co nejjednodušší úpravě, nepřekombinovat to, neničit vitamíny, a ve chvíli, kdy si zvyknete na to, že nemáte umělá dochucovadla, objevíte úplně jiný svět jídla.“

Monika také doporučuje něco si o bylinkách přečíst a zkusit kombinovat podle vlastní fantazie. Ať už se pustíme do polévky nebo pečené zeleniny či dobrého masa, ochuťme pokrm z darů naší přírody.

autor: dak