Polské pirožky

Po velmi dlouhé době jsem navštívila naše severní sousedy a jak jinak, ochutnávala jsem jejich dobroty – třeba řepnou polévku s plněnými raviolami, polévku žurek v chlebu nebo tradiční polské pirožky. A ty mě nadchly, tak že jsem na ně musela zeptat a už vím, jak se chystají.

Na náplň:

500g mletého masa
500g kysaného zelí
sušené hříbky
sůl, pepř

Na těsto:

500g hladké mouky
300ml vody
1 vejce

„Pirožky jsou tradiční polské jídlo, máme mnoho druhů pirožků, nejpopulárnější jsou plněné masem, zelím a hříbky, dále jsou pirožky se sýrem a bramborami a říkáme jim ruské pirohy. Mohou být i na sladko s ovocem,“ řekla mi Patrycja Kwapik, která pirožky nejen ráda jí, ale často je i vaří.

Tradiční náplň se vyrobí na pánvi. Sušené houby namočíme, povaříme, překrájíme. Kysané zelí také překrájíme na menší kousky a oboje přidáme k mletému masu, které jsme předtím opražili na pánvi a dochutili solí a pepřem.

Těsto je podle ní velmi jednoduché: „Těsto se dělá z mouky, vody a vajíčka. Těsto se prohněte, rozválí a potom se nakrájí a pirožky se ručně plní a lepí.“ Válí se asi na tloušťku dva milimetry, vykrajuje se skleničkou a naplněné půlkruhy se na kraji dobře slepí vidličkou.
Pirožky vhodíme do vroucí vody, a až vyplavou na povrch, jsou hotové. Co mi asi chutnalo na pirožkách nejvíce, to byla smažená cibulka, na kterou poslední dobou poněkud zapomínám.

Patrycja nezapomíná ani na sladké pirožky plněné ovocem, které se polévají oslazenou zakysanou smetanou.

autor: dak