Plněné bramborové soudky

Vařené brambory ve slupce, takzvané brambory na loupačku, si z dětství pamatuju jako naprostou lahůdku, pomáhala jsem je loupat.

Ty nejmenší jsem si dochutila špetkou soli a celé snědla. Obvykle jsem tak naobědvala už před obědem a dál nechtěla nic jíst, což se rodině moc nelíbilo.

Na tuto chuť jsem si přesně vzpomněla při ochutnávce bramborových dobrot na bramborářských dnech v Havlíčkově Brodě. Jana Exnarová z Výzkumného ústavu bramborářského připravila mimo jiné i plněné bramborové soudky.

Brambory vařené ve slupce

Tvaroh

Česnek

Koření - chilli

Bylinky – pažitka, petržel

Dala nám recept také spojený se vzpomínkou na dětství. „Můj dědeček vždycky, když vařil brambory, tak jsme je jedli vařené na loupačku s tvarohem. Když si uvaříte brambory, napříč je rozkrojíte, uvnitř je vydlabete a uděláte si pikantní tvarohovou pomazánku. Může to být třeba s chilli, pažitkou, česnekem nebo s nivou. Protože ta brambora sama o sobě má nevýraznou chuť, když to vydlabete a dáte do ní tu pikantní pomazánku a nahoru něco zeleného, tak je to hra barev, je to dietní a vypadá to velice efektně a je to moc dobré,“ chválí bramborové soudky Jana Exnarová.

Tvaroh se solí a něčím pikantním, třeba česnekem nebo chilli kořením, můžeme také smíchat s vydlábnutým vnitřkem vařené brambory – náplně je víc a chuti také.

autor: dak