Piškotová roláda s jahodami

Stále máme ještě období jahod a ještě pár týdnů vydrží. Pojďme je proto využít i do složitějších dobrot, jakou je piškotová roláda s pudinkem a jahodami, kterou mi poradila terapeutka žďárského Domu klidného stáří Regina Nečasová.

Na roládu potřebujeme:

4 vejce
4 lžíce pískového cukru
4 lžíce polohrubé mouky

Na krém:

2 vanilkové pudinky
½ l mléka
125g másla
2 lžíce cukru
nakrájené jahody

Základem je klasická piškotová roláda, kterou upečeme ze 4 vajec, 4 lžic pískového cukru a 5 lžic polohrubé mouky. Nejprve vyšleháme hodně tuhý sníh, v jiné misce zašleháme žloutky s cukrem do bílé pěny a do ní opatrně postupně vmícháme sníh. Nakonec přidáváme opatrně mouku. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečícím papírem a upečeme v troubě rozehřáté na 180 stupňů. Asi za 8 minut je hotovo.

„Roládu ještě teplou smotáme za pomoci papíru. Mezitím si připravíme krém - uvaříme dva vanilkové pudinky s cukrem a až pudink vychladne, vmícháme do něj máslo. Do krému se pak nakrájí na kousky čerstvé nebo kompotované jahody a krém se natře na roládu,“ popisuje Regina Nečasová.

Jemný krém z pudinku a másla s kusy jahod zní jako hodně dobrý nápad. Roládu smotáme a můžeme nahoře pocukrovat. To si nenechte ujít a vyzkoušejte to.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.