Pankrác, Servác, Bonifác a Žofie. Sokoli na komíně dukovanské elektrárny dostali kroužky i jména

18. květen 2020

Jediný pár sokolů na Vysočině se uhnízdil na ventilačním komíně Jaderné elektrárny Dukovany.

Ornitologové přichystali budky pro sokoly ve velkých výškách na několika místech našeho kraje, ale první sokolí pár si pro zahnízdění vybral úplný jih kraje, kde vyvedl čtyři mláďata.

Kroužkování

Na komín se s kroužkovací sadou vypravil ornitolog Václav Beran. Jeho úkolem bylo postarat se o fotopast, která zajišťuje dokumentaci všeho, co se v hnízdě děje, stáhnout data a vyměnit baterie, okroužkovat mláďata a zjistit jejich pohlaví.

Dukovany, kroužkování sokolů na komíně elektrárny

„Budka je na nejvyšším ochozu umístěná tak, aby se tam mláďata nepřehřívala, takže je na severní straně s vletovým otvorem na východ, aby je ráno osvítilo sluníčko tak, jak to sokoli mají rádi, a evidentně to byla dobrá volba,“ usmívá se ornitolog Václav Beran.

Sokol stěhovavý

Sokol stěhovavý u nás vyhynul v 60. letech kvůli používání DDT, ale vracet se začal až na začátku 90. let z Německa do západních a severních Čech. Vybírají si vysoká místa – skály, ale kvůli zvyšujícímu se počtu turistů ve skalách, kde jsou rušeni, se postupně přesouvají i na průmyslové objekty.

Dukovany, kroužkování sokolů na komíně elektrárny

Václav Beran říká, že uhnízdění sokolů právě v Dukovanech nečekali tak brzy: „Máme budky ve Žďáře nad Sázavou, v Havlíčkově Brodě, čekali jsme, že tam se uhnízdí dříve, ale překvapili nás.“

Mláďata

Mláďata jsou v ideálním věku pro kroužkování, noha už jim vyrostla natolik, že je možno je okroužkovat, aniž by jim kroužek ublížil, a ptáci ještě nejsou příliš agresivní. „Dostávají dva kroužky, jeden je odečítací, jsou na něm jenom tři znaky, které je možné přečíst za pomoci dalekohledu nebo fotopasti, a ten druhý je modrý a dokládá, že to je český pták.“

„Samička zareagovala okamžitě, kroužila kolem a dávala mi jasně najevo, že se jí nelíbím,“ směje se Václav Beran.

„Jedno mládě bylo od začátku velmi agresivní, dokonce na svoje mládí zaútočilo takovým skokem, křičelo celou dobu bez přestání a dávalo mi najevo, že tam nemám co dělat.“

Mluvčí elektrárny Jiří Bezděk prozradil, že mláďata sokolů dostala jména podle dnů, kdy byla okroužkována - Pankrác, Servác, Bonifác a Žofie.

Spustit audio