Pampeliškový sirup

Z pampelišek se v bylinkářství využívá celá rostlina – na med, do salátu nebo na sirup.

Pokud se také chystáte uvařit si bylinkový sirup, možná by nebylo špatné vyzkoušet jej tentokrát bez vaření, za studena. Taťána Nečasová z Dobrůtek z Vysočiny tento postup také doporučuje, a neomezuje se jen na pampelišky: „Jde to z květů pampelišek, ale i bezu, také z bylinek, z jitrocele, máty a podobně, to využití bylinek, které máme kolem sebe, je velice široké. Důležité ale je, pokud děláme šťávu za studena, abychom tu šťávu zkonzervovali jakýmkoli způsobem – zavařením, zamražením, protože pokud bychom tu šťávu dali pouze do sklenic, mohly by se v ní vytvářet písně, a tím se celý výrobek znehodnotí.“

1 litr pampeliškových květů

500 g cukru

2 citróny

Toto varování si vezmeme k srdci, ale až na závěr. Nejprve se pustíme do výroby – nasbíráme květy pampelišek, připravíme si cukr a citróny a jdeme na to. Na jeden litr květů budeme potřebovat půl kila krupicového cukru a asi dva citróny.

Na dno široké sklenice dáme vrstvu květů, posypeme cukrem a přikryjeme plátky citrónu. Vrstvy opakujeme, dokud není sklenice plná s tím, že poslední má být cukr. Uzavřenou sklenici necháme na sluníčku asi dva týdny a sirup přecedíme přes plátýnko. Cukr i citrón jsou konzervanty, ale pokud chcete mít jistotu, aby sirup nezplesnivěl, uchovávejte lahve v lednici.

autor: dak