Pálivé brambory - patatas bravas
Pojďme jíst letně a lehce, počasí k tomu přímo vybízí. Několik tipů na lehké letní občerstvení jsem dostala od španělské lektorky Penelope, která strávila několik měsíců na Vysočině. Ve Španělsku, když se jdete v horkém letním dni zchladit limonádou nebo pivem, většinou k tomu dostanete automaticky něco malého na zub.
Předkrm nebo jednohubky, říká se jim tapas. Možností, jaké tapas si dáte, je nekonečně mnoho. Zeleninový salát, masové kuličky, nakrájený sýr, krevety, pikantní omáčky, pečené žampiony a tak dále. Typické pro oblast, odkud Penelope pochází, jsou patatas bravas – pálivé brambory.
500 g brambor
2 stroužky česneku
olej na smažení
majonéza
rajčatová omáčka
sekaná petrželka
„Brambory se podávají v restauracích nakrájené na kousky nebo hrubá kolečka a osmažené nebo fritované. K nim se servíruje buď jen kečup, nebo typická česneková pasta zvaná alioli,“ říká Peni.
A jak si takové tapas vyrobit doma? Uvaříme brambory v hodně osolené vodě. Zatímco se vaří, oloupeme česnek, jemně ho nasekáme a vmícháme do majonézy. Můžeme přidat i nasekanou petrželku. Jiná možnost je použít ostrou rajčatovou omáčku také dochucenou drceným česnekem. Krátce povařené brambory nakrájíme na kousky a osmažíme dozlatova.
Podáváme s napíchanými párátky v každém kousku. Na talíř přidáme omáčku. Je to ostré, ale ke studeným nápojům moc dobré.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.