Pálivá polévka se zázvorem
Zahřívat se v zimě dá všelijak, probrali jsme horké nápoje i hřejivá kořeněná jídla. K těm patří i cokoli, kam přidáme zázvor.
Zázvor se dá přidat i do polévky, která tím získá pořádnou sílu. Veronika Došková z jihlavského kuchařského centra Gurmandie umí koření dávkovat naprosto přesně a má pro nás recept.
850 g mrkve
170 g cibule
20 česneku
15 g čerstvého zázvoru
35 g másla
35 ml olivového oleje
špetka mletého koriandru
bobkový list
750 ml vody
200 ml smetany 30%
šťáva z půlky limety
sůl, pepř
čerstvý koriandr na ozdobu
„Rozpálíme si v hrnci máslo s olivovým olejem, to je záměrně, protože samotné máslo by se přepalovalo, ten olej způsobí, že nevznikají špatné látky. Na to hodíme cibuli, necháme zesklovatět, přidáme česnek, zázvor a mletý koriandr. Tři minuty restujeme, přidáme mrkev, bobkový list a vodu. Vaříme do měkka, pak vyndáme list a zalijeme smetanou, rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou, případně znovu rozmixujeme, aby se všechny ingredience propojily. A je hotovo, je to výborná prohřívací polévka,“ říká Veronika Došková.
Kdo má rád pálivé, polévku určitě ocení – a pokud ji chcete nabídnout i dětem, můžete zázvoru trochu ubrat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.