Ovesná kaše sladká i slaná

Jak vyřešit dilema, které nás bude po novém roce trápit každý den? Je potřeba odlehčit jídelníček a zbavit se nějakých těch kil nabraných o svátcích na konci roku, ale zároveň je tady zima a každé jídlo by nás mělo pěkně prohřát zevnitř. Něco se určitě vymyslet dá, například taková ovesná kaše je jídlo, které dříve bývalo na stole velmi často.

Ovesné vločky se snadno seženou i dnes a jejich jemná varianta dokonce ani nepotřebuje nějaké zdlouhavé vaření. Já se osobně můžu po ovesné kaši utlouct, a tak vám ji doporučím.

Sladká ovesná kaše

250ml mléka
hrst jemných ovesných vloček
rozinky
třtinový cukr
1/2 jablka
skořice

Na jednu porci stačí čtvrt litru mléka nebo vody, pokud nechcete příliš zatížit žaludek. Zahřejeme na sporáku v kastrůlku, a když je horké, vsypeme hrst jemných ovesných vloček. Po chvíli míchání kaše zhoustne a je hotovo. Stačí dochutit, například třtinovým cukrem, rozinkami, kousky nakrájeného jablka a zasypat skořicí.

Slaná kaše

250ml mléka
ovesné vločky
1 stroužek česneku
tymián, bobkový list
sůl
50g cheddaru/balkánského sýra
sušená rajčata

Vločky rozvaříme ve slané vodě se stroužkem česneku, snítkou tymiánu a bobkovým listem. Když kaše zhoustne, vyjmeme česnek a koření a vmícháme nastrouhaný sýr, nejlépe cheddar. Jiná možnost je nesolit vločky, ale na závěr vmíchat balkánský sýr a sušená rajčata. Je to rychlé jídlo, které prohřeje, ale pokud chcete začít hubnout, raději si moc nepřidávejte.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.