Osvěžující citronový koláč
Je to těžký úděl, když si musíte hlídat kila. Ale sladké jídlo je prostě fenomén. Zkusme upéct originální francouzský citronový koláč. Pochutnáte si, trochu se osvěžíte a s tím cukrem to není zase tak hrozné.
Potřebujeme následující suroviny:
- 90g máslo (vyndáme z ledničky předem)
- 150g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce oleje)
- citronovou šťávu
- citronovou kůru
- krupicový cukr
Smícháme, vypracujeme a vyválíme placku, kterou vložíme do koláčové formy. Posypeme fazolemi proti boulím, aby se těsto nezvedalo, a pečeme na 200°asi čtvrt hodiny.
Mezi tím si smícháme 1,25dcl citronové šťávy, kůru nastrouhanou s pečlivě omytého citronu, 10dkg krupicového cukru a 85g změklého másla. To vše na mírném plamenu ohříváme, dokud se máslo nerozpustí.
V jiné míse si ušleháme dvě vajíčka s dvěma bílky a máslovou směs do nich pomalu vmícháváme. Směs následně vlijeme na upečený korpus a znovu pečeme, dokud to neztuhne. Ideální teplota je 180°.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka