Osvěžující citronový koláč

Je to těžký úděl, když si musíte hlídat kila. Ale sladké jídlo je prostě fenomén. Zkusme upéct originální francouzský citronový koláč. Pochutnáte si, trochu se osvěžíte a s tím cukrem to není zase tak hrozné.

Potřebujeme následující suroviny:

- 90g máslo (vyndáme z ledničky předem)
- 150g hladké mouky
- 1 lžíce moučkového cukru
- 3 lžíce vody
- 1 lžíce oleje)
- citronovou šťávu
- citronovou kůru
- krupicový cukr

Smícháme, vypracujeme a vyválíme placku, kterou vložíme do koláčové formy. Posypeme fazolemi proti boulím, aby se těsto nezvedalo, a pečeme na 200°asi čtvrt hodiny.

Mezi tím si smícháme 1,25dcl citronové šťávy, kůru nastrouhanou s pečlivě omytého citronu, 10dkg krupicového cukru a 85g změklého másla. To vše na mírném plamenu ohříváme, dokud se máslo nerozpustí.

V jiné míse si ušleháme dvě vajíčka s dvěma bílky a máslovou směs do nich pomalu vmícháváme. Směs následně vlijeme na upečený korpus a znovu pečeme, dokud to neztuhne. Ideální teplota je 180°.