Díky Bokashi kompostéru proměníte odpad z kuchyně na humus a hnojivo
Kompost, to už nemusí být jen hromada zahradního odpadu někde v rohu u plotu. Můžete ho mít i doma v kuchyni, a výsledkem si pohnojit třeba kytky v truhlících na balkóně. Jednou z možností, jak kompostovat domácí organický odpad, je japonská metoda Bokashi.
Bokashi kompostér je v podstatě plastová nádoba s prostorem pro zachycování výluhu ve spodní části. Oproti například vermikompostéru, kde odpad zpracovávají kalifornské žížaly, probíhá Bokashi kompostování bez přístupu vzduchu. Nádoba je hermeticky uzavřená. A navíc díky použití fermentační směsi není nutné kompostovat jen rostlinný odpad, ale i zbytky z kuchyně. "Těstoviny, i syrové maso, rýže, kávová sedlina, zbytky čaje," vyjmenovává možnosti Monika Šimonová ze společnosti Plastia Nové Veselí.
Do Bokashi kompostéru by mělo přijít co nejméně vzduch, proto je dobré ho otevírat jen jednou denně. Každou novou vrstvu odpadu je nutné zasypat fermentačními bakteriemi a promíchat. "Je to vlastně směs otrub, hroznového cukru a kávové sedliny," říká Monika Šimonová.
Když je Bokashi kompostér naplněný, je třeba nechat obsah dva až tři týdny fermentovat. Výsledným produktem je hmota, kterou je možné zakopat do kompostu nebo promíchat s hlínou. "Tam se čtyři až pět týdnů rozkládá a pohnojí zahrádku nebo i urychlí venkovní kompost," dodává Monika Šimonová. vedlejším produktem Bokashi kompostéru je výluh, který se po naředění v poměru jedna ku stu s vodou stává výborným hnojivem. "Nebo neředěným čistíte odpad. Takový ekologický Krtek," radí.
Pokud domácnost nemá zahrádku ani možnost nějakého zahrádkáře podarovat, je možné produkty kompostéru odkládat do kontejneru na bioodpad.
Mohlo by vás zajímat
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.