PORADNA: Čokoládu tvoří kakaová zrna a máslo
Hlavní roli v poradně Českého rozhlasu Vysočina měl čokoládový Mikuláš. Ivana Tobiášová odhalila, z jakých surovin jsou figurky vyrobené a jak si vybrat tu zdravou bez škodlivých látek.
„Čokoláda se dělí na typy podle toho, jaké množství kakaa obsahuje. Určitě všichni znají čokoládu na vaření, což je čokoláda neslazená, čokoládu hořkou, ve které musí být minimálně 35 procent kakaové složky, čokoládu mléčnou, ve které nesmí být v žádném případě méně, jak 25 procent kakaové složky. Potom je to čokoláda bílá, které obsahuje pouze kakaové máslo. Ledová čokoláda obsahuje nerafinovaný kokosový tuk,“ říká Ivana Tobiášová.
Kakaovou složku ve skutečnosti tvoří namletá kakaová zrna, dále kakaové máslo, které v čokoládě musí být, což je tuková složka kakaových bobů. Čokoláda samotná pak vznikne smícháním namletých kakaových bobů a kakaového másla. Dále běžně čokoláda obsahuje cukr a lecitin, který způsobí, že je čokoláda vláčná.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka