Obilný krém

O tom, že ječné kroupy jsou zdravé a našemu tělu prospěšné, už jsme si několikrát říkali. Novinkou pro mě bylo, když jsem ochutnala sladkou kaši, nebo by se také dalo říct obilný krém, právě z krup. Protože mám kaše všech druhů moc ráda, ptala jsem se Simony Šafránkové, která zdravě vaří celé rodině, jak na dobrotu z krup!

Má snad jedinou nevýhodu, že se vařit musí den předem, ale má to svůj důvod. „Když se dělá obilný krém ten den, co se kroupy uvaří, tak se potom hrozně lepí,“ vysvětluje Simona Šafránková.

250 g ječných krup
500 ml vody
obilné mléko na zředění
med nebo obilný sirup na doslazení

Kroupy se uvaří doměkka, druhý den se do nich přidá jakékoli obilné mléko – rýžové, jáhelné, špaldové, ovesné. „Podle toho, jestli třeba dodržujete nějakou bezmléčnou dietu,“ dodává Simona. Dosladit můžete obilným sirupem a nahoru přidat domácí přesnídávku.

Na ovocnou směs:

1 jablko
hrst sušených švestek
rozinky
drcené oříšky na ozdobení

Krém z krup má ještě jednu vrstvu, která jej dochutí. Je z ovoce: „Na tu přesnídávku
rozvaříme jedno jablíčko se sušenými švestkami a rozinkami a zase je rozmixujeme tyčovým mixérem. Opět můžeme dosladit medem nebo obilným sirupem, ale většinou to rozinky osladí už dostatečně.“

Jablíčka jsou čerstvá a švestky a rozinky sušené – o to jsou sladší! Oříšky jsou jako třešinka na dortu, ale samozřejmě, pokud máte alergii, tak je klidně vynechejte.

autor: dak