Nožířské řemeslo je tak různorodé, že je potřeba to vidět, láká do Svratky nožíř Michal Rosecký

7. červen 2017
Lovecký kovaný nůž

Nože nejsou jen tupé nebo ostré, kuchyňské nebo lovecké. Prohlížením nožů můžete klidně strávit celý víkend, protože každý nůž je jiný, každý je originál. Liší se materiálem, výzdobou, způsobem použití, zkrátka podle svého tvůrce a toho, co je mu nejbližší. Shromáždit ty nejkrásnější nožířské klenoty na jednom místě se rozhodl Michal Rosecký, sám nožíř a kovář.

V hotelu Mánes ve Svratce se sejdou nožíři, kteří ukáží své mistrovské práce.

„Jednou bych chtěl zaplnit celý tady ten sál,“ ukazuje Michal Rosecký na výstavní prostor, zatím rozdělený stěnou na poloviny. První ročník přitáhl pozornost nejen odborníků a znalců chladných zbraní, ale i místních. „Mě to překvapilo, že mě zastavovali i před hotelem, když odcházeli, nebo na schodech a svěřovali mně svoje pocity a dojmy. Ani jsem to nečekal, protože jsem myslel, že většinou nevědí, že já k výstavě patřím,“ usmívá se nožíř.

Nůž kovaný

„Odborníci, znalci a fajnšmekři, ti mají na jaře a na podzim vždycky nabito, protože výstav je všude mnoho. Ti neváhají vyjet za výstavou i do zahraničí, ale místní lidé, kteří nevědí, jaké to řemeslo je, ty by to ze židle nezvedlo. Ale když jim to přinesete sem, tak přijdou. Protože nemají o víkendu co dělat a třeba je to chytne. A to je jeden z účelů výstavy,“ dodává.

Lesní otrok se zalíbil

Michal Rosecký chtěl být v dětství puškařem, dokud ho neuchvátil rytý zámek. Od tatínka zámečníka se dozvěděl, co rytecká práce obnáší, a i když vystudoval obchodní školu, stejně si pořídil rydla a zkoušel to sám. Pustil se i do kovařiny, kterou při tvorbě nožů využívá. V průběhu roku vystavuje ve vstupní hale hotelu své výrobky, pokud právě nějaké má. „Spíš nestíhám vyrábět, zájem je veliký,“ přiznává. Všechny nože si Michal Rosecký sám vyková a potom dotvoří. Kromě koženého pouzdra vyrobí celý nůž. Populární jsou takové, co se využijí v lese. Největší šampion, který uspěl i na velkých výstavách, se jmenuje Lesní otrok. „Je to překlad anglického forest hardworker, chtěl jsem, aby jméno zaujalo, a povedlo se,“ říká s úsměvem.

Lovecký kovaný nůž

Do Svratky se přijedou předvést vynikající rytci, výrobci nožů z damaškové oceli, nožů pevných, zavíracích, loveckých a mnoha jiných. Vždycky je co ukazovat a nabízet, nepochybuje Michal Rosecký: „Takže těch stylů je mrak, kombinací je mnoho a já říkám, že nožíři si navzájem nekonkurují, protože každý dělá něco jiného. To je tak různorodé, že je potřeba to vidět.“

Výstava je doplněna řemeslnými ukázkami, soutěžemi a programem pro děti, ale vyhlašovat se bude i nekrásnější nůž letošního ročníku.

Výstava se koná v sobotu a v neděli 10. a 11. 6. od 9 - 17 hodin

autor: dak
Spustit audio