Na 80 obyvatel má Těchobuz 10 památek. Všechny jsou v majetku obce

Těchobuz je vesnička, která leží téměř na hranici Vysočiny a Středočeského kraje. Má necelých 80 obyvatel, ale co se týče kulturních památek, zapsaných v oficiálních seznamech, mohla by jí závidět i desetitisícová města.

Centrem Těchobuze, malé vesničky na Pelhřimovsku, je zámek. "Do roku 2015 sloužil jako ústav sociální péče pro mentálně postižené," říká starosta Těchobuze Pavel Hájek. Dnes jsou na zámku byty. To, že jsou všechny těchobuzské památky majetkem obce, je pro ně jistě výhra. Osm z nich je už opravených a zbylé dvě rekonstrukce čeká. Náročná byla jistě přeměna bývalého vepřína v galerii a společenské prostory. "Opravdu na cihlu, na kámen. Z omítek nezůstalo nic," dodává starosta.

Památkami v Těchobuzi provede návštěvníky naučná stezka

Ve výčtu dalších památek nelze opomenout bývalou školu. "Byla založena na popud Bernarda Bolzana," říká starosta. Bernard Bolzano byl známý filozof, matematik a estetik, který v Těchobuzi v devatenáctém století žil ve vyhnanství, a velmi se tehdy zasloužil o rozvoj obce. Jeho stopy jsou dodnes vidět na každém kroku. Proto i naučná stezka po těchobuzských památkách nese jeho jméno. Vedle školy stojí malý kostelík a zvonice, v jejímž přízemí bývala panská a později obecná šatlava.     

Významnou památkou je citlivě zrekonstruovaná roubená polygonální stodola, která stojí na výpadovce na Pacov. Za ní stojí ještě špýchar. "K němu Bernard Bolzano napsal stanovy a fungovala zde nejspíš první družstevní záložna, která byla v českých zemích zřízena," říká Pavel Hájek, a doplňuje ještě další dvě památky: "Kaple svatého Jana Nepomuckého a márnice." Ty stojí na výpadovce na Ježov.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.