Vepřové na hruškách
Kombinací masa s ovocem známe více – kachna na pomerančích, kuřecí s broskvemi, svíčková s brusinkami, husa pečená s jablkem uvnitř.
Ale vepřové na hruškách, to je pro mě novinka, a přitom se báječně hodí na podzimní stůl. Hrušky jsou zralé a vepřové si pořídíme snadno. Budeme potřebovat 4 vepřové kotlety, ze kterých odkrojíme kost, 2 velké cibule, dvě hrušky, které neloupeme, rozmarýn, sýr s modrou plísní a olej.
- 4 vepřové kotlety bez kosti
- 2 velké hrušky
- 2 červené cibule
- snítky rozmarýnu
- 50 g sýru s modrou plísní
- olej
- sůl, pepř
Vezmeme širší kastrol, nebo pánev, která může na sporák i do trouby a nejprve si na sporáku rozehřejeme olej, do kterého vhodíme na klínky nakrájené červené cibule a hrušky zbavené jádřinců nakrájené na čtvrtky. Orestujeme společně se snítkami rozmarýnu, přidáme sůl a čerstvě namletý pepř a restujeme, dokud cibule naní opečená dozlatova. Porce vepřovcého nalkůepeme, osolíme a opepříme, přidáme k cobvuli a hruškám a opékáme z každé strany asio pět minut. V troubě si rozpálíme horní gril na vysokou teplotu. Posypeme ještě trochou rozmarýnu a rozdrobíme asi pět deka sýru s modrou plísní. Když se sýr pod grilem rozteče, můžeme tuto lahodnou rychlovku podávat. Když je čas na přílohu, tak s ní, když ne, klidně s chlebem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka