Zeleninová pomazánka

Největší audioportál na českém internetu

Ilustrační foto | Foto: posluchačka, Radka Ščurková

Zeleninová pomazánka

Receptů na dobrou pomazánku není nikdy dost. Někdo dává jako základ pomazánek majonézu, jiný jogurt a další zase různé druhy sýrů.

Já mám moc ráda jakoukoli pomazánku, kde se do základu nastrouhá kořenová zelenina – mrkev, petržel a celer a kde nechybí vařené vajíčko. Výsledek je dietní a přitom chutná fantasticky – ke svačině, večeři i ke snídani.

Ingredience
  • 3 mrkve
  • 1 petržel
  • kousek celeru
  • 100 g tvrdého sýra
  • 2 vejce
  • 1 malá cibule
  • 200 g čerstvého sýru
  • řeřicha, pažitka nebo petržel na o zdobu
  • mléko (dle potřeby)
  • sůl, mletý pepř

Na začátku přípravy bude trochu práce – uvaříme si 2 vajíčka natvrdo. Kořenovou zeleninu v poměru, jaký vám vyhovuje, u nás vedou tři mrkve, jedna petržel a kousek celeru – to vše nastrouháme najemno do mísy. Deset deka tvrdého sýru nastrouháme nahrubo a k tomu i uvařená a oloupaná vajíčka.

Malou cibuli nebo půl větší nakrájíme na malé kostičky a přidáme k pomazánce. Spojíme čerstvým sýrem typu lučina a promícháme. Neměla by chybět sůl a trocha pepře k dochucení, a pokud je pomazánka tužší, můžeme přikápnout trochu mléka na zředění. Protože je jaro a už raší první bylinky, pomazánku na rohlíku nebo chléb posypeme čerstvou řeřichou, pažitkou nebo petrželkou, všechno k ní sedí. A pokud budete někdy potřebovat podklad na domácí chlebíčky, i tahle pomazánka vám přijde vhod.

autor: dak

Související

  • Uzené maso s kroupami

    Kroupy jsou úžasné, a přece si na ně tak zřídkakdy vzpomenu. Chyba! Ječné kroupy nechutnají jen v uzené polévce nebo v zabijačce. Jsou vážně skvělé jako zdravá příloha.

  • Placky plněné jelením masem

    Placky plněné směsí masa koření a zeleniny bývají oblíbené v Asii. Těsto se naplní, zabalí a ještě osmaží v hluboké vrstvě oleje.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.