Šťouchané brambory se špenátem
Nové brambory jsou lahůdka, ale koneckonců, nemusí být ani nové, tahle příloha je pro nás v kuchyni naprosto základní a mnoho jídel si bez ní nedovedeme představit.
Z brambor se dá udělat i samostatný chod, pokud si je rafinovaně a chutně upravíme. Barevnost jim dodá další surovina – například špenát.
- 1 kg brambor
- Cca 350 g špenátových listů
- 1-2 stroužky česneku
- 1 menší cibule
- máslo/olivový olej
- 60 ml smetany na vaření
- sůl a pepř
Šťouchané brambory se špenátem a smetanou jsou skvělé a k přípravě jednoduché. To si myslí i kuchař Marek Šolc z Kiosku Kadov ve Žďárských vrších, který nám dal návod i s několika tipy: „Uvaříte si brambory, nejlépe moučné, protože jsou lepší, scedíte, můžou být i rozvařenější, nemusí to být tak, jako byste si dělali klasické brambory. Trošku smetany. Listový špenát orestovaný na cibulce s česnekem, trochu soli a pepř. Smíchá se to všechno dohromady a šťouchadlem to jenom našťoucháte a je to.“
Kromě rady použít na tento typ přílohy moučnaté brambory, přidává Marek Šolc ještě jeden tip - pokud má špenát příliš dlouhé listy s delšími stonky, je lepší je před úpravami překrájet asi na jeden až dva centimetry dlouhé kousky.
Krátké orestování špenátu na olivovém oleji nebo na másle s česnekem a najemno nakrájenou cibulkou dodá bramborám báječnou chuť. Pak už jen pokrm dosolíme a lehce opepříme a můžeme podávat – jako přílohu nebo i samotný.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
![ze_světa_lesních_samot.jpg ze_světa_lesních_samot.jpg](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/30211a0c09767f56cedafa33e6481497.jpg?itok=KWqo-X-T)
![](https://vysocina.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/1cbf078c2113e4a20ba2b4185c2821e2.jpg?itok=FkhfJLo4)
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.