Pomerančová zálivka na salát z polníčku
Stává se mi skoro každý rok o prázdninách, že se doma najde nějaký zapomenutý a nevyužitý pomeranč, protože se mezitím všichni cpeme jahodami, třešněmi, meruňkami a broskvemi.
Když se toho mého pomeranče nedávno zmocnila návštěva, že z něj připraví zálivku na salát, překvapilo mě to. Ještě více mě pak překvapilo, jak se chuť pomeranče dokonale snoubila se salátem z polníčku.
- šťáva z 1 pomeranče
- 2-3 oloupané dílky pomeranče
- 1 lžička medu
- 1-2 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř
Stačilo vymačkat z pomeranče šťávu, smíchat ji v misce se lžičkou medu, osolit a opepřit a přidat lžíci nebo dvě olivového oleje.
Zálivka se trochu prošlehá, aby vznikla emulze, a tou se přelije salát.
Můžeme přidat i pár oloupaných a na kousky nakrájených dílků pomeranče, když na ně při chroupání salátu narazíme, je to opravdu lahůdka.
Pomerančovo-bazalkové pesto
Z pomeranče se dá vyrobi i pesto k salátu z těstovin. Jde o trochu sladší verzi pesta, kde pomerančová šťáva nahradí citrónovou.
- 3 lžíce pomerančové šťávy
- 4 lžíce olivového oleje
- 1 hrst bazalky
- 10-15 kešu ořechů nebo mandlí
- sůl
Vezmeme vymačkanou pomerančovou šťávu, 4 lžíce olivového oleje, jednu velkou hrst bazalky, 10 - 15 kešu oříšků nebo mandlí a trochu soli.
To všechno rozmixujeme dohladka a promícháme s uvařenými těstovinami, kam jsme přidali také nakrájená rajčata.
Můžeme posypat parmázanem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor

Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.