Pomerančová zálivka na salát z polníčku

Stává se mi skoro každý rok o prázdninách, že se doma najde nějaký zapomenutý a nevyužitý pomeranč, protože se mezitím všichni cpeme jahodami, třešněmi, meruňkami a broskvemi.

Když se toho mého pomeranče nedávno zmocnila návštěva, že z něj připraví zálivku na salát, překvapilo mě to. Ještě více mě pak překvapilo, jak se chuť pomeranče dokonale snoubila se salátem z polníčku.

Ingredience
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 2-3 oloupané dílky pomeranče
  • 1 lžička medu
  • 1-2 lžíce olivového oleje
  • sůl, pepř

Stačilo vymačkat z pomeranče šťávu, smíchat ji v misce se lžičkou medu, osolit a opepřit a přidat lžíci nebo dvě olivového oleje.

Zálivka se trochu prošlehá, aby vznikla emulze, a tou se přelije salát.

Můžeme přidat i pár oloupaných a na kousky nakrájených dílků pomeranče, když na ně při chroupání salátu narazíme, je to opravdu lahůdka.

Pomerančovo-bazalkové pesto

Z pomeranče se dá vyrobi i pesto k salátu z těstovin. Jde o trochu sladší verzi pesta, kde pomerančová šťáva nahradí citrónovou.

Ingredience
  • 3 lžíce pomerančové šťávy
  • 4 lžíce olivového oleje
  • 1 hrst bazalky
  • 10-15 kešu ořechů nebo mandlí
  • sůl

Vezmeme vymačkanou pomerančovou šťávu, 4 lžíce olivového oleje, jednu velkou hrst bazalky, 10 - 15 kešu oříšků nebo mandlí a trochu soli.

To všechno rozmixujeme dohladka a promícháme s uvařenými těstovinami, kam jsme přidali také nakrájená rajčata.

Můžeme posypat parmázanem.

autor: dak